dimarts, 31 de gener de 2012

Menús del mes de febrer

LA FRUITA CÍTRICA



Segons les recomanacions de la comunitat científica en alimentació, es recomana a la població general, la ingesta diària de dues peces de fruita. A més a més, però, ens especifica que una d'aquestes hauria de ser considerada cítrica.
Perquè és important la ingesta de cítrics?
La fruita cítrica, és especialment rica en vitamina C. Aquesta vitamina té propietats antioxidants, és a dir, retarda l'envelliment cel·lular. També se li han atribuït propietats de prevenció de fatiga, i de la debilitat. A més a més, si la fruita cítrica s'ingereix al mateix moment que un aliment ric en ferro, la vitamina C ajuda a que s’absorbeixi aquest ferro.
Quines fruites són riques en vitamina C?
Tot i que també hi ha verdures riques en aquesta vitamina, nosaltres ens centrarem amb les fruites. A continuació presentem una taula amb les fruites amb els valors més alts:






Font: taula de composició dels aliments, CESNID.
Recordeu que els valors són per 100 grams de fruita






ALIMENT
Mg de VITAMINA c/100 gr. de fruita
Grosella negra crua
157
Papaia crua
64
Litxi cru
60
Maduixot cru
55
Llimona crua
52
Taronja
51
Kiwi cru
43








VALORACIÓ NUTRICIONAL MES DE FEBRER


L'energia diària que necessita un nen o una nena en un període de creixement i desenvolupament s’ha de repartir en quatre o cinc àpats diaris: Esmorzar i mig matí (25%), dinar (30%), berenar (15%), i sopar (30%). El dinar a l’escola representa un 30% de l’energia i nutrients que necessita el nen o nena durant el dia. No s’ha d’oblidar que el sopar representa un altre 30%, és a dir que ha de ser un àpat tan important com el dinar. No obstant les preparacions culinàries al vespre han de ser més suaus com el bullit, la planxa o el forn.







Valoració nutricional del menú estàndard del mes de febrer de 2012


Energia i macronutrients
Mitjana aproximada
Percentatge en relació a la recomanació nutricional diària per edat
Energia
678 Kilocalories
31,7% de l’energia total diària
Hidrats de carboni
95 g
55,9% de l’energia de l’àpat
Proteïnes
25 g
15% de l’energia de l’àpat
Greixos
22 g
29% de l’energia de l‘àpat




Aquesta valoració és la corresponent a infants entre 6 i 10 anys. Les quantitats d'energia i nutrients varien proporcionalment a les quantitats de menjar que s’ofereixen, segons el grup d'edat. 






Menú del mes de febrer










Menú del mes de febrer baix en greixos i sucre

 Menú del mes de febrer sense gluten


Menú del mes de febrer halal


Menú del mes de febrer sense ou

Menú del mes de febrer sense peix


Cap comentari:

Publica un comentari